2020-11-06 16:01:19

EUROPSKI TJEDAN PROGRAMIRANJA – CODE WEEK

 

Od 10. do 25. listopada 2020. održava se, po osmi put, Europski tjedan programiranja pa ga je i naša škola obilježila i ove godine na satovima informatike.
 

Glavna je zamisao učiniti programiranje transparentnijim, demistificirati povezane vještine i okupiti motivirane ljude u zajedničkom učenju. Programiranjem možete oživjeti svoje ideje,
stvarati i graditi stvari koje će druge obradovati. Danas je programiranje prisutno svugdje i od temeljne je važnosti za razvijanje logičkog razmišljanja i zaključivanja.

Na radionicama sudjelovali su svi učenici predmetne nastave, ali i učenici razredne nastave pod vodstvom učiteljica  Lidije Matoša i učiteljice Valentine Cirkvenčić.

Učenici petih i šestih razreda programirali su koristeći micro:bit te se zabavljali i na kreativan način izrađivali svoje prve blokove naredbi kao što su otkucaji srca, animacija smješka, mjerenje temperature prostorije….

Učenici 7. i 8. razreda izrađivali su putem online aplikacije MIT App Inventor svoje mobilne aplikacije i uživali u svojim prvim programima koje su mogli koristiti na svojim mobitelima

Učenici u 1. razredu rješavali su zanimljive problemske zadatke na nastavnim listićima koji potiču razvoj računalnog razmišljanja, dok su se učenici 2., 3. i 4. razreda uz njih upoznali i s Kornijem odnosno kornjačinom grafikom. To je koristan i pristupačan alat gdje učenici pomoću nekoliko mogućih naredbi crtaju jednostavne crteže i na taj način stvaraju svoje prve programe. Učenici su izvrsno sudjelovali u nastavi, spremno prihvatili nove izazovne zadatke, ali i s puno interesa slušali o čitavom konceptu davanja naredbi računalu da bi ono funkcioniralo, odnosno o samom postojanju programiranja.

Na kraju sata provedena su samovrednovanja učenika te su učenici smatrali ove radionice korisnima i zanimljivima.

 

Europe Code Week

 


Osnovna škola Šenkovec Čakovec