2020-11-04 16:32:51

Obavijest!

Poštovani, 

danas sam dobio pitanje  iz emisije Radio parlament koje je postavio jedan od slušatelja. 

Pitanje i moj odgovor prenosim u cijelosti, a važno je zbog točnih i pravilnih informacija. 

Ravnatelj škole:

Vladimir Novak, mag.mus.

 

PITANJE:

Poštovani,
molim Vas odgovor na pitanje iz emisije Radio parlament (na rasporedu svake srijede u vremenu od 12:30 - 13 sati).


Pitanje slušatelja:

Zašto obavijest iz škole (u obliku maila) o obvezi samoizolacije cijelog razreda nije stigla na vrijeme? Točnije stigla je u utorak poslijepodne, a u samoizolaciji razred je trebao biti od petka (radi se o učenicima 7. razreda)  Koliko je ljudi zaraženo odnosno dovedeno u opasnost zbog ovakve ne organiziranosti i aljkavosti?!

Molim Vas odgovor najkasnije do srijede 11.11.2020. do podneva  

MOJ ODGOVOR: 

Poštovana, 

obavijest iz škole o obvezi samoizolacije je stigla na vrijeme.

Netočno je, kako se navodi u pitanju (tj. konstataciji) da je obavijest o samoizolaciji stigla u utorak poslijepodne.

Obavijest o samoizolaciji razreda stigla je u utorak navečer, a ne poslijepodne. 

Idemo redom:

1. Kolegica koja je COVID-19 pozitivna (zbog koje je spomenuti razred i morao u samoizolaciju), dobila je saznanje (rezultat testa) da je pozitivna u utorak (3.11) oko 20.00 sati. Dakle škole NIJE MOGLA poslati obavijest o samoizolaciji u petak (30.10) jer taj dan kolegica nije još niti pristupila testiranju. 

2. Navedeni sedmi razred nema određenu samoizolaciju od petka(30.10.) nego od četvrtka(29.10). Dakle opet kriva konstatacija i informacija.  

3. Ako poštovani gospodin (gospođa) koji je postavio pitanje smatra da se radi o neorganiziranosti i aljkavosti onda bi trebao znati na koji način se određuje samoizolacija i tko određuje samoizolaciju. Samoizolaciju određuje liječnik školske medicine u suradnji sa epidemiologom koji, prema podacima koje dobije od ravnatelja škole, zajedno sa ravnateljem određuje kontakte i određuje DATUM I TRAJANJE SAMOIZOLACIJE. 

4. Mogao bi ovdje I objasniti kako se točno  određuju samoizolacije i kontakti, jer smo u ovim (za sve nas) izuzetno zahtjevnim vremenima zamoljeni od resornog ministarstva i HZJZ da budemo na pomoći epidemiolozima i liječnicima školske  medicine, ali neću objašnjavati način na koji se to radi, jer bi time ušao u djelokrug rada za koji se ja osobno nisam školovao i nisam kompetentan pa ću to prepustiti da pojasne stručnjaci. 

Ono što mogu reći je to da je škola reagirala promptno i na vrijeme. Primjera radi, kada je kolegica javila da će nalaz biti gotov u utorak navečer, u toku dana sam već imao razrađena oba scenarija.

Što će biti u slučaju da će kolegica biti pozitivna i što će biti ako će biti negativna. Taj dan (kada smo čekali nalaz) nekoliko puta sam se čuo s liječnicom školske medicine Zrinkom Zvornik Legen, dr.med., specijalist školske medicine (kojoj se zahvaljujem na strpljivosti i profesionalnosti)  i s pročelnicom za obrazovanje u međimurskoj županiji dr.sc.Blaženkom Novak (kojoj zahvaljujem što mi je uvijek na raspolaganju). Tako da su svi scenariji bili UNAPRIJED pripremljeni i sve je bilo dogovoreno sa službama koje bave spomenutom problematikom. Samo smo čekali rezultat testa. A na to kad će taj rezultat stići osobno ne mogu nikako utjecati. 

Jedina greška koja se potkrala je u zaglavlju datuma u uputama koje je poslano prema roditeljima.

Pozivam sve roditelje, poznanike, zainteresirane strane, koje imaju bilo kakvo pitanje u vezi organizacije škole, da se mi se osobno jave. Drage volje ću im posvetiti vrijeme i objasniti sve što ih interesira.

Nikada nitko nije bio lišen bilo kakve informacije u našoj školi pa neće niti biti. Barem dok sam ja ravnatelj škole. 

 

Svako dobro svima.

Ravnatelj škole:

Vladimir Novak, mag.mus.

 


Osnovna škola Šenkovec Čakovec